Onderhoud

Als je ervoor kiest om te investeren in meubelen van mangohout wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat deze zo lang mogelijk mooi blijven!!

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om je meubelen er nog jaren als nieuw uit te laten zien en de prachtige warme tonen van het mangohout te kunnen behouden.

Onze Mangohouten meubelen zijn voorzien van een beschermlaag.

Mangohout kan in principe goed tegen water. Maar afnemen met een licht vochtige doek is veel beter dan dat u er een emmer sop bij gaat pakken.

Om je mangohouten meubel zo mooi mogelijk te houden geven we een paar tips:

  • Neem af met een licht vochtige doek, bij voorkeur een doek zonder stiksels om krassen te voorkomen.
  • Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak.
  • Gebruik geen meubelpoets of schoonmaakmiddelen waar siliconen in zitten, want die kunnen hout op termijn uitdrogen.
  • Onderhoud mangohout niet met schoonmaakmiddelen die ammonia bevatten.
  • Zorg er bij het gebruik van vloeibare of spray-meubelpoets voor dat er geen restjes op een meubel achterblijven, want dit kan zorgen voor verkleuring.

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren waardoor er iets meer nodig is dan een licht vochtige doek, maar voordat we uitleggen hoe je in dat geval te werk moet gaan is het belangrijk om je te realiseren dat ook waakzaamheid heel belangrijk is bij het onderhouden van mangohouten meubelen. Beter voorkomen dan genezen is ook in de meubelwereld het advies: als je geen vlekken maakt hoef je ze er immers ook niet er af te krijgen!

Mocht het toch gebeuren dat er een grote hoeveelheid water op het meubelstuk terecht komt, wrijf het hout dan zo snel mogelijk goed droog om kringen en vlekken te voorkomen.

Met bijenwas geeft u uw Mangohouten meubelen een oppepper en voorziet u het meubel weer van een beschermlaag.

Zoals bij wel meer aankopen kan het zijn dat het meubelstuk na verloop van tijd een beetje van zijn glans verliest. Bijenwas geeft het mangohout een boost waardoor het zijn oude glans weer terugkrijgt. Ook worden de nerven beter zichtbaar zodat het contrast in de warme houtsoort weer extra in het oog springt. Bijenwas kan er ook voor zorgen dat het hout iets donkerder wordt, dus houd hier rekening mee.

Mocht je juist willen dat je mangohouten meubel wat donkerder wordt, dan kan je ook kiezen voor donkere was (in tegenstelling tot transparante bijenwas). Het is handig om de bijenwas eerst uit te testen op een plek die als het ware verstopt is, zodat je zelf kan oordelen over het effect van de behandeling voordat je het hele meubelstuk onder handen neemt.

Gebruik een doek om de was over het hout te verdelen en zie hoe het hout onder je vingers opleeft! Naast het feit dat het hout een tweede leven krijgt biedt de was ook een beschermend laag.